Werken in Dubai

Wil jij graag in Dubai werken? Op deze pagina vind je belangrijke en handige informatie die jou kan helpen met het vinden van een baan en die jou richtlijnen geeft waar je op moet letten op zoek naar een baan in Dubai.

Vinden van een baan

Het is handig om voordat je naar Dubai vertrekt een baan te vinden. Dit omdat een baan vinden in Dubai niet altijd even gemakkelijk is, het leven duur is en je zonder baan maximaal 60 dagen in de Verenigde Arabische Emiraten mag verblijven.

Op zoek naar een baan
In Dubai zitten veel internationale bedrijven waar Engels de voertaal is. Je kan via het internet veel vacatures in Dubai vinden. Let bij het zoeken naar een baan in Dubai goed op welke talen je moet beheersen en het geboden inkomen. Hou met het inkomen rekening met de kosten van levensonderhoud in Dubai. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over leven in Dubai.

Inkomen
Bij je inkomen moet je goed letten op de extra voorwaarden. In Dubai is het erg gebruikelijk dat het bedrijf waarvoor je werkt de kosten van verblijf, gas/water/licht, verzekeringen etc. op zich neemt. Vooral als het bedrijf je huur betaalt is dat zeker een plus. In Dubai is de huur namelijk erg hoog, €2000 per maand voor een gemiddeld appartement is gebruikelijk.

Een baan zoeken vanuit Nederland

Vanuit Nederland een baan zoeken in Dubai is het makkelijkst via het internet. Als je een bepaalde sector of bedrijf in gedachte hebt, dan kan je het beste op websites van bedrijven zelf kijken en dan bij vacatures “United Arabic Emirates” selecteren. Lukt dit niet of wil je graag een groter aanbod hebben dan kan je het beste kijken op internationale vacaturesites. Een aantal goede websites hiervoor zijn:

  • Indeed.ae: deze online vacaturebank heeft veel vacatures in Dubai, naast vacatures in Dubai heeft deze website ook veel vacatures in de rest van de Verenigde Arabische Emiraten.
  • Uitzendbureau Nadia: het grootste uitzendbureau van onder andere Dubai. Het voordeel van een baan zoeken via dit uitzendbureau is dat zij ervaring hebben met buitenlandse werknemers en je goed kunnen helpen met het regelen van alle benodigde papieren.

In Dubai zoeken naar een baan

Wil jij liever in Dubai naar een baan zoeken? Houd dan rekening met de tijdslimiet. Als het je lukt om binnen 30 dagen een baan te vinden heb je alleen een toeristenvisum nodig. Je kan dit met 30 dagen verlengen, maar dit kost je wel €125. Heb je na 60 dagen nog steeds geen werk gevonden dan moet je het land verlaten.

Benodigde papieren

Als je gaat werken in Dubai heb je een aantal papieren nodig. De meest belangrijke papier zijn: een verblijf- en werkvisum, een paspoort met een aantal lege pagina’s en veel pasfoto’s.

  • Verblijf- en werkvisum – Als je wilt werken in Dubai ben je verplicht een verblijf- en werkvisum te hebben. Het is gebruikelijk dat het bedrijf waarvoor je gaat werken dit regelt. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over een visum in Dubai.
  • Paspoort met een aantal lege pagina’s – Je krijgt erg veel stempels in je paspoort als je voor een lange tijd naar Dubai gaat. Om te voorkomen dat je paspoort vol raakt en je vanuit daar een nieuw paspoort moet regelen raden wij je aan een paspoort mee te nemen met vijf lege pagina’s.
  • Veel pasfoto’s – voor veel papieren die je moet hebben in Dubai wordt een pasfoto gevraagd. Om stress en lang zoeken naar een fotowinkel te voorkomen raden wij je aan 10 pasfoto’s mee te nemen naar Dubai. Op zoek naar een baan kom je met pasfoto’s ook goed voorbereid en georganiseerd over.

Gezinssituatie

Als je als man een werk- en verblijfvergunning hebt dan mag je gezin ook in Dubai verblijven. Hier zitten wel wat voorwaarden aan:

  • Je moet minimaal 4000 AED per maand verdienen, dat is omgerekend ongeveer €800 Euro. Als je 3000 AED per maand verdient en je werkgever je huisvesting betaalt, dan wordt er vaak een uitzondering gemaakt. Dit zijn in Dubai zeer lage salarissen.
  • Als je vrouw ook wilt werken moet zij haar eigen werkvergunning regelen.
  • Is de vrouw de kostwinner dan mag zij niet automatisch haar man meenemen. Deze moet zelf een verblijfsvergunning aanvragen. Er is een uitzondering voor vrouwen die in de medische sector of onderwijs werken, zij mogen wel hun man meenemen.

Havenstad Abu Dhabi

Als buitenlandse werknemer in de Verenigde Arabische emiraten werk je meestal in Dubai of Abu Dhabi. Abu Dhabi is de grootste havenstad van het land en is daarom ook een belangrijk centrum voor internationale handel. De grootste haven is de haven van “Jebel Ali”, dit ligt aan de rand van Abu Dhabi en behoort tot één van de grootste havens van de wereld.

Cultuur op de werkvloer

Het geloof in Dubai is de Islam, hier merk je in het bedrijfsleven erg weinig van. Je hoeft als vrouw geen hoofddoek te dragen, maar het is wel belangrijk niet al te luchtig gekleed te gaan. De voertaal bij de meeste bedrijven is Engels. Wel kan het je helpen om een beetje Arabisch te spreken, dit doet het altijd goed bij Emirati’s. Emirati’s zijn de rijke, oorspronkelijke bewoners van Dubai.

Typisch voor Dubai is dat je professionele leven en privéleven vaak bestaat uit dezelfde mensen. Je collega’s zijn naast collega’s ook vaak je netwerk en vrienden. Om dit uit te breiden is er een Nederlandse vereniging in Dubai die veel activiteiten voor Nederlanders organiseert.

Bedrijf starten in Dubai

Wil jij voor jezelf beginnen in Dubai of je bedrijf uitbreiden naar Dubai? Dit werkt in Dubai heel anders dan in Nederland. Voor handige en belangrijke informatie kan je terecht op onze pagina Bedrijf starten in Dubai.

Tips

  • Linked-In is een goed internationaal medium waarop je jezelf goed kan presenteren aan internationale bedrijven.