Qatar is een land met ontzettend hoge ambities en het hoogste bruto nationaal product (BNP) per persoon(2015). Het grootste deel van de bevolking bestaat uit westerse expats en arbeidsmigranten. Ga jij de uitdaging aan om in het internationale milieu van Qatar te werken? Op deze pagina vind je informatie en handige tips over werken in Qatar.
Een baan vinden
In Qatar wordt veel personeel gevraagd en heb je als Nederlander een goede kans om een baan te vinden. Om in Qatar te wonen en te werken hoef je niet Arabisch te spreken, beheersing van de Engelse taal is wel erg belangrijk. De beste manieren om een baan in Qatar te vinden zijn via je eigen netwerk, online vacaturebanken of bedrijfswebsites.
Online vacaturebanken
Via internationale online vacaturebanken zijn erg veel vacatures van bedrijven in Qatar te vinden. Onze favoriete website hiervoor is Indeed. Op deze website kan je gemakkelijk relevante vacatures vinden.
Bedrijfswebsites
Is er een bedrijf of zijn er een aantal bedrijven waar jij graag voor zou willen werken? Grote bedrijven hebben bijna altijd een vacature- of carrièrepagina waar je gemakkelijk per land of gebied al hun vacatures kan vinden.
Wonen in Qatar
Als je voor langere tijd gaat werken in Qatar is het belangrijk om je woning goed te regelen. Westerse expats wonen meestal in wijken of appartementen waar alleen maar expats wonen. Wil jij hier meer over weten? Lees dan verder op onze pagina, wonen in Qatar.
Visum
Als je naar Qatar gaat voor zaken of vakantie, dan heb je met een Nederlandse nationaliteit slechts een bezoekersvisum nodig. Deze kan je aanvragen bij aankomst op het vliegveld in Qatar. Het visum is 30 dagen geldig en kan je eenmalig 30 dagen verlengen. Om dit bezoekersvisum te krijgen moet je:
- paspoort nog zes maanden geldig zijn
- aan kunnen tonen dat je voldoende financiële middelen hebt om je te onderhouden in Qatar. Creditcard is meestal al voldoende
- een ticket terug of naar een volgende bestemming hebben
Blijf jij langer dan 60 dagen in Qatar of ga jij wonen in Qatar? Dan raden wij je aan om dit met de ambassade van Qatar te regelen.
Zaken doen in Qatar
Ga jij zaken doen met Qatari? De cultuur en gewoontes rondom zakelijke aangelegenheden zijn heel anders dan in Nederland. Door je aan te passen aan de Qatari is de kans groter dat zij jou vertrouwen en dat jij de deal binnenhaalt.
Geduld en vertrouwen
Als je zaken doet met Qatari is geduld en vertrouwen erg belangrijk. Zo verwachten zij van bezoekers dat deze op tijd komen en dat afspraken stipt nagekomen worden, maar dit zal van hun kant meestal niet gebeuren. Zo is het niet ongebruikelijk dat zij een half uur later komen. Het is mogelijk dat er tijdens de bespreking andere mensen binnen komen lopen en jullie ontmoeting onderbreken, je hieraan ergeren kan als onbeleefd worden beschouwd.
In Qatar zijn zakelijke aangelegenheden veel persoonlijker dan voor ons gebruikelijk. Zij zullen jou zien als een persoon in plaats van een medewerker van een bedrijf. Persoonlijke ontmoetingen en vertrouwen zijn daarom erg belangrijk. Zo zal je in Qatar niet snel met één ontmoeting een deal binnenhalen. De eerste ontmoeting draait namelijk vooral om het winnen vertrouwen en elkaar leren kennen. Als zij jou niet vertrouwen gaat de deal zeker niet door. Wij raden je aan niet ongeduldig het gesprek proberen te sturen naar het aangaan van een overeenkomst. Hiermee win je namelijk nooit het vertrouwen van de Qatari en gaat de deal in de meeste gevallen niet door.
Ontmoetingen
In Qatar is het net als in Nederland gebruikelijk om aan het begin en het eind van een meeting een hand te geven. Doe je zaken met een Arabische vrouw laat dan voor het schudden van de hand het initiatief aan de vrouw.
Val tijdens een ontmoeting nooit gelijk met de deur in huis. Tijdens de eerste ontmoeting is het belangrijk elkaar eerst te leren kennen. Ook bij latere ontmoetingen praat je eerst over algemene zaken en ga je daarna zaken bespreken. Probeer onderwerpen religie, politiek en zijn vrouw te voorkomen.
Koffie of thee
Tijdens een ontmoeting met een Qatari wordt er altijd thee of koffie gedronken. Het eerste kopje dien je uit beleefdheid altijd te accepteren. Na het eerste kopje kan je wel aangeven dat je niet meer wilt. Meer dan 3 kopjes thee of koffie zien Qatari vaak als gretig.
Begroeten
Om bij het begroeten van een Qatari een goede indruk te maken kan het helpen een paar woordjes Arabisch te spreken. Zo kan je Qatari begroeten zoals zij dat doen met Assalaam alaykum. Dit betekent “vrede zij met u” en wordt beantwoord met wa alaykum assalaam. Qatari gebruiken vaak de term insha’a allah, deze term die letterlijk “als god wilt” betekent gebruiken Qatari om aan te geven dat zij hun best gaan doen of ergens over na gaan denken. Hieronder volgt een overzicht van andere woorden die je zou kunnen gebruiken.
Nederlands | Arabisch |
Dank u wel | Shukran |
Alstublieft (antwoord op dankjewel) | Afwan/Ahlen |
Goedemorgen | Saabah al-gair/masa al-gair |
Antwoord op goede morgen | Sabah al-noer/ masa al-noer |
Hoe gaat het? | Kayf Halak? |
Antwoorden: het gaat goed | Alhamdoelillah |