Qatar

Qatar is net als Dubai een Emiraat maar is niet aangesloten bij de Verenigde Arabische Emiraten. Qatar is namelijk een zelfstandige Emiraat. De ambities van het land liggen erg hoog, ze willen graag tot de rijkste landen ter wereld behoren. Zij streven er na om naast de hoge inkomsten aan olie, zich te ontwikkelen tot de grootste spelers ter wereld op het gebied van internationale handel, onderwijs, sport en gezondheidszorg. Dit heeft erg hoge prioriteit voor de Qatari’s, wat je goed kan afleiden aan de hoge investeringen en specialisten die vanuit de hele wereld naar Qatar worden gehaald om hun ambities te realisteren.

Wonen in Qatar

Net als in Dubai wonen expats vaak samen in bepaalde wijken, gebieden of appartementen. In Qatar wonen de meeste expats in “compounds” dit zijn woonwijken waarvan alle toegangswegen zijn afgesloten zodat mensen die er niks te zoeken hebben ook niet kunnen komen. Zo’n compound klinkt voor sommige misschien een beetje als een gevangenis maar dit is zeker niet het geval. Het voelt er als een normale wijk met leuke pleintjes waar kinderen lekker kunnen spelen, Zwembaden, sportvoorzieningen en horeca gelegenheden. Je hebt in grote steden zoals Doha veel van deze compounds overal in en om de stad. De officiële taal in Qatar is Arabisch maar iedereen spreekt hier goed Engels, de handelstaal in Qatar is ook Engels. Qatari’s groeten in het Arabisch en laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in hun cultuur, kan je helpen en goede indruk te maken.

Werken in Qatar

Wil jij graag werken in Qatar? Werken in een emiraat waar geld geen rol speelt en waar de sky de limit is? Dan is Qatar the place to be. Net als in Dubai zijn er veel kansen en word er veel geïnvesteerd in toerisme, onderwijs, internationale handel, gezondheid en infrastructuur. Iedereen die Qatar iets te bieden heeft kan er veel geld verdienen. Wil jij hier meer over weten? Bezoek dan onze pagina over werken in Qatar.

Emigreren naar Qatar met kinderen

Naar welk land je ook gaat emigreren, het is altijd spannend hoe de kinderen het er eenmaal vinden als jullie er zijn. Als zij er niet gelukkig zijn of zich er niet thuis voelen, kan je er als ouders zijnde waarschijnlijk ook nooit optimaal genieten. Het beeld van Qatar is dat het een hele andere cultuur heeft dan in Nederland en dit klopt ook. Je hebt er alleen niet de hele dag mee te maken. In Qatar bestaat de bevolking grotendeels uit immigranten, je woont hier vaak met allemaal westerse expats in compounds. Vaak zie je dat Nederlanders veel met andere Nederlanders, Belgen, Duitsers, Engelsen en Scandinaviërs omgaan. Het is wel erg belangrijk om voor vertrek naar Qatar je kinderen zoveel mogelijk Engels te leren. Dit is namelijk de voertaal op school en in de buurt. Als je kinderen voordat jullie naar Qatar gaan al Engels spreken is het makkelijker voor hun om mee te komen op school en zo snel mogelijk vrienden te maken.

Scholen in Qatar

Voor mensen die gaan emigreren naar Qatar en kinderen meenemen, is school natuurlijk erg belangrijk. In Qatar vind je nog geen Nederlandse scholen maar er zijn wel veel Internationale scholen waar wel Nederlandse les wordt gegeven. Alle andere lessen zijn dan in het Engels, wat in de komende jaren steeds belangrijker gaat worden en daardoor je kinderen weer goede kansen voor hun carrière biedt. Zoals in de intro al genoemd werd heeft scholing een hoge prioriteit in Qatar. De meeste internationale scholen bieden goede kwaliteit. Let op! De goede internationale scholen zitten snel vol, geef daarom zo snel mogelijk je kinderen op.

Economie van Qatar

Op de lijst van grootste economieën ter wereld stond het land in 2014 op de 49ste plek. Dit is ver weg van hun streven maar onderschat de kracht van de economie van Qatar zeker niet. Het is één van de snelst groeiende economieën ter wereld en met een ruim verschil is het gemiddelde inkomen per inwoner in Qatar het hoogste ter wereld. Omdat Qatar zich als geen ander wil ontwikkelen en bereidt is daarin te investeren is het een land vol kansen. Alle bedrijven of personen die dit land kunnen helpen om hun ambities te bereiken kunnen in Qatar erg veel geld verdienen. Dit is ook de voornaamste reden voor het hoge aantal internationale expats in het land.

WK voetbal van 2022

In 2022 wordt het WK voetbal in Qatar gehouden. Er is op dit moment nog veel om te doen door onder andere het weer rond de data van het WK, maar we kunnen er met zijn alle op rekenen dat Qatar hier een spektakel van gaat maken. Elk land dat een groot sporttoernooi wil tegenwoordige unieke stadions, hotels en andere faciliteiten. Qatar wil dit met alles wat ze bouwen en gaan hier met een groot sportevenement als een WK hier natuurlijk nog een schepje bovenop doen.

Vereniging voor Nederlands sprekende expats

In Qatar vind je een vereniging van expats uit Nederland en België. Wij raden je aan om je hierbij aan te sluiten. Ze organiseren leuke activiteiten, zoals sportevenementen, etentjes en Nederlandse festiviteiten zoals sinterklaas. Daarnaast is het fijn om met andere mensen uit Nederland contact te hebben om ervaringen te delen en te bespreken wat je mist aan het leven in Nederland. Klik hier voor de website van deze vereniging.