Leven in Dubai

Emigreren naar het buitenland is altijd spannend. Terwijl jij bezig bent met de vele papieren die geregeld moeten worden komt die datum waar je zo naar uitkijkt dichterbij, maar dat betekent ook afscheid nemen. Afscheid nemen van vrienden, familie, je huis en je favoriete restaurant. Dit allemaal om een nieuw leven op te bouwen ergens anders op de wereld. Op deze pagina vind je informatie over hoe het is om als expat te leven in Dubai.

Cultuur in Dubai

In het hedendaagse Dubai wonen er veel verschillende culturen naast elkaar. Een groot deel van de bevolking zijn immigranten vanuit de hele wereld en dit brengt een hele verscheidenheid van culturen met zich mee. De grootste groepen immigranten zijn Aziatische arbeidsmigranten en expats uit Europa en Noord-Amerika. De plaatselijke cultuur, die van de Emirati’s, is een cultuur gebaseerd op de islam. Er wordt van immigranten niet verwacht zich te bekeren tot de islam, alleen wordt er wel verwacht dat mensen de normen en waarden respecteren. Zo hoeft een vrouw zeker geen hoofddoek op, maar wordt het niet gewaardeerd als een vrouw in de stad loopt met blote schouders en een broek/rok die de knieën niet bedekt. Ook voor mannen wordt het niet overal geaccepteerd om een korte broek of mouwloos hemd te dragen. In de wijken waar expats wonen (compounds) en op de commerciële stranden hoef je minder rekening te houden met deze kledingvoorschriften. Zo is het op de commerciële stranden geen probleem om als vrouw je favoriete bikini te dragen.

Veiligheid in Dubai

In Nederland zijn er veel mensen die twijfelen over de veiligheid in Dubai. Wat wij over het algemeen horen van expats is dat zij zich er veiliger voelen dan in het land waar ze vandaan kwamen. Zo vind je hier erg veel politie op straat, zijn er minder inbraken en zijn er amper zakkenrollers.

De meeste expats wonen in beveiligde compounds waardoor er niemand bij je huis kan komen die er niet thuishoort. Een compound is een wijk waarvan alle toegangswegen beveiligd worden. Dit klinkt misschien een beetje als een gevangenis, maar dit is zeker niet het geval. Compounds zijn vaak erg mooie wijken, voorzien van pleintjes, zwembaden, sportvoorzieningen, restaurants etc. In deze compounds vind je alleen maar westerse expats en is het er vaak gezellig wonen.

Ook veel Nederlanders vragen zich af of het er veilig is voor vrouwen. De meeste vrouwelijke expats ervaren dit wel zo, mits fatsoenlijk gekleed kan je rustig over straat en ook s ‘avonds is dit geen probleem.

Wetten in Dubai

De wetgeving in Dubai verschilt sterk met die in Nederland. Om een overzicht te vinden van wat je wel en niet mag doen in Dubai kan je terecht op onze pagina over de wetten en regels in Dubai.

Dubai met kinderen

Ga jij emigreren met kinderen? Dan is het extra belangrijk dat alles voor de kinderen goed geregeld is, dat zij zich er zo snel mogelijk thuis voelen en het naar hun zin hebben. De beste tip om het je kinderen makkelijker te maken om een leventje op te bouwen in Dubai is ze voor vertrek zo goed mogelijk Engels te leren. In de expat wijken/appartementen wonen veel kinderen die allemaal Engels spreken, op school is Engels de voertaal en buitenshuis gaan ze waarschijnlijk vooral Engels spreken. Scholen in Dubai zijn erg duur, sommige bedrijven betalen scholing voor kinderen van hun personeel. Dit kan erg veel geld schelen en zijn mooie extra’s tijdens het onderhandelen over je salaris.

De meeste Nederlandse kinderen gaan naar Amerikaanse, Engelse of IB scholen. Vooral de IB scholen zijn erg bekend onder Nederlandse ouders. IB scholen voeren een systeem dat het meest overeenkomt met dat in Nederland en staan internationaal bekend om hun hoge niveau. Schrijf je kinderen zo snel mogelijk in, de meeste internationale scholen hebben namelijk wachtlijsten.

Sporten in Dubai

Als je tijd genoeg hebt om te sporten is dat in Dubai zeker geen probleem. Voor bijna alle sporten zijn er top faciliteiten waar je op amateuristisch niveau gebruik van kan maken.Zo zijn er veel sportscholen, zwembaden en tennisvelden, is er de mogelijkheid om te schaatsen of te hockeyen en zijn er amateurcompetities voor sporten als voetbal of basketbal.

Een leuk overzichtje voor mensen die al een tijdje in Dubai wonen

Je bent officieel ingeburgerd in Dubai als:

  • Je niet meer opkijkt als je een geit op de passagiersstoel ziet zitten
  • Je snelheidslimieten alleen nog als advies ziet
  • Je bij een politieauto denkt aan BMW’s, Lamborghini’s of andere exclusieve auto’s
  • Je vanaf de rechterbaan in één keer een bocht naar links neemt
  • Een airco of toeter die niet werkt een groter probleem is dan wanneer je remmen het niet doen
  • En er één honderdste van een seconde nadat er een stoplicht op groen springt er mensen achter je beginnen te toeteren.

Nederlanders leren kennen

Wij snappen erg goed dat je andere Nederlanders wilt leren kennen. Mensen vanuit dezelfde cultuur trekken toch snel naar elkaar toe en het is heerlijk om soms lekker te kunnen klagen over dingen die anders zijn of over dingen die je mist. De makkelijkste manier om in contact te komen met andere Nederlanders is via de Nederlandse vereniging in Dubai. Deze biedt handige informatie, hulp en leuke activiteiten voor alle Nederlandse expats. Meer informatie over deze vereniging kan je vinden op deze website.