Bedrijf starten in Dubai

Wil jij graag een bedrijf starten in Dubai? Dan is dit het moment! De economie in Dubai groeit als kool en biedt erg veel kansen. Met het WK van 2022 in Qatar zal er weer veel geld in het gebied geïnvesteerd worden en zal er veel aandacht zijn voor de gehele regio.

Verenigde Arabische Emiraten

Een bedrijf starten in de Verenigde Arabische Emiraten is heel wat anders dan een bedrijf starten in Europa of Amerika. Vooral de belastingen, rechtsvormen en wetten verschillen erg met wat wij gewend zijn. Wil jij voor je een eigen bedrijf opricht eerst ervaring opdoen in Dubai? Op onze pagina over werken in Dubai vind je hier meer informatie over.

Rechtsvormen

Het oprichten van een bedrijf in Dubai kost tijd en is niet gemakkelijk. Als je de financiële middelen hebt om hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren raden wij dat zeker aan. Wat uniek is aan het oprichten van een bedrijf in Dubai is het feit dat je kan kiezen voor 2 verschillende jurisdicties , “Mainland” of “Economic Freezone” met beide hun eigen voor- en nadelen.

Mainland

Mainland is eigenlijk de standaard. Als je als jurisdictie “Mainland” kiest dan registreer jij je via de kamer van koophandel in Dubai. Binnen de jurisdictie “Mainland” heb je dan weer verschillende rechtsvormen vergelijkbaar zoals wij deze ook kennen. Om het voor internationale ondernemers en bedrijven makkelijker te maken is de overheid gekomen met acht stappen om een bedrijf te starten in Dubai. Dit geldt alleen voor Mainland.

Bedrijf oprichten in 8 stappen

Stap 1: Selecteren van bedrijfsactiviteiten
Dit werkt bijna hetzelfde als in Nederland. Er zijn ruim 2000 bedrijfsactiviteiten waaruit je kan kiezen en als jouw activiteit er niet bij staat kan je hier een melding van maken, dan wordt de activiteit gecontroleerd en indien goedgekeurd toegevoegd.

Stap 2: Kiezen van een rechtsvorm
Als je een bedrijfsactiviteit hebt vastgesteld ga je een rechtsvorm kiezen. In Dubai hebben ze alle rechtsvormen die wij ook hebben, alleen voor buitenlanders is het niet mogelijk om een non-profit op te richten in Dubai. Naast rechtsvormen die wij ook hanteren hebben zij er één speciaal voor internationale bedrijven die willen uitbreiden naar Dubai.

Stap 3: Bedrijfsnaam registreren
De regels voor het registreren van een bedrijfsnaam in Dubai zijn strenger dan in Nederland. Alle bedrijfsnamen worden gecontroleerd en indien ze aan alle regels voldoen goedgekeurd. Zo mag de naam niet al bestaan of heel sterk op iets lijken en mag het niet in strijd zijn met de normen en waarden van de Emirati’s.

Stap 4: Goedkeuring van de overheid voor het starten van jou bedrijf
Elke aanmelding van een bedrijf wordt uitvoerig gecheckt door de overheid van Dubai.

Stap 5: “Memorandum of Association” en “Local service Agent Agreement”
Met bepaalde ondernemingsvormen in Dubai moet je een MOA of LSA hebben. Een MOA is een contract waarin wordt bepaald wie de aandeelhouders zijn, hoeveel aandelen deze personen hebben, wie er beslissingen mogen maken, financiële gegevens en de locatie van het bedrijf.

Stap 6: Het regelen van je adres
Om in Dubai een bedrijf te hebben moet je een adres in Dubai op kunnen geven.

Stap 7: Goedkeuring van de bedrijfsactiviteiten
Voor bepaalde bedrijfsactiviteiten heb je naast goedkeuring van de kamer van koophandel van Dubai (stap 4) ook goedkeuring nodig van andere instanties. Een voorbeeld hiervan is als je een medisch centrum zou willen beginnen, je naast goedkeuring bij stap 4 ook goedkeuring nodig hebt van “Health Authority Dubai”.

Stap 8: aanvragen van je “company license”
Als je alle bovenstaande stappen hebt voltooid stuur je deze allemaal op naar DAD (kamer van koophandel in Dubai). Als dit allemaal is goedgekeurd ontvang je een Company license en is je bedrijf succesvol geregistreerd. Dit proces duurt 1 tot 7 werkdagen.
Voor meer informatie over alle stappen kan je terecht op deze website van de overheid.

Economic Freezone

Als je een bedrijf wilt beginnen in Dubai kan een Economic Freezone een goede optie zijn. Je betaalt dan geen vennootschap- of inkomstenbelasting. Deze Economic Freezones verdienen hun geld door huuropbrengsten en de licentiekosten van het oprichten van een bedrijf in een Freezone. Als je kiest voor een Economic Freezone dan ben je er nog niet. Er zijn namelijk meer dan 20 Economic Freezones in Dubai. Al deze zones hebben hun eigen voordelen en specialiteiten. Zo zijn er Freezones die zich op een bepaalde sector specialiseren.

Voordelen van Economic Freezones

  • Bedrijf mag 100% eigendom zijn van niet Emirati’s
  • Gegarandeerd geen belasting op vooraf vastgestelde termijnen van 15 tot 50 jaar vanaf het oprichten van het bedrijf.
  • Beschikbaarheid van werkruimtes (kantoren, fabrieken, distributiecentrum etc.)
  • Goede infrastructuur
  • Aantrekkelijke in- en uitvoerrechten
  • Mogelijkheid om werk- en verblijfvergunning voor expats te regelen.

Netwerken

In Dubai is een netwerk erg belangrijk. De beste manier om je bedrijf, service of product te verkopen in Dubai is via mond-tot-mond reclame. Een goede manier om als Nederlander een netwerk op te bouwen is met een proactieve houding naar Dubai te gaan en elke kans om contact te leggen met andere expats of Emirati’s aan te nemen. Om de harten van de Emirati’s te winnen is het slim om een klein beetje Arabisch te spreken. Zij kunnen het erg waarderen als zij zien dat jij als buitenlander tijd en moeite hebt genomen om je te verdiepen in hun cultuur.

Een leuke manier om een professioneel en persoonlijk netwerk op te bouwen is door je in te schrijven voor de Nederlandse verenigingen in Dubai of Abu Dhabi. Naast veel potentiële zakelijke contacten kan je daar misschien zelfs vrienden maken. De twee grootste Nederlandse verenigingen in Dubai en Abu Dhabi zijn: