Studeren in Qatar

Studeren in één van de meest internationale steden ter wereld? Dan is de hoofdstad van Qatar Doha een toplocatie voor jou. De kwaliteit van de opleidingen aan de universiteiten van Qatar zijn erg hoog en je vindt er veel internationale Universiteiten waaronder de Nederlandse hogeschool Stenden. Op deze pagina vindt je informatie en handige tips over studeren in Qatar.

Waarom studeren Qatar?

Studeren in Qatar is een unieke ervaring die erg goed op je CV staat. Qatar is een land waar 80% van de inwoners immigranten zijn en waar je alle nationaliteiten tegen komt. Naast dat je ervaring opdoet om te functioneren in een internationale omgeving en met verschillende culturen om te gaan ligt het onderwijsniveau in Qatar erg hoog. Er worden in Qatar namelijk erg hoge eisen gesteld aan leraren en alle faciliteiten zijn er van topkwaliteit.

Studentenleven in Qatar

Dat je een in Qatar een uniek studentenleven zal hebben staat vast. Zo als hierboven al is genoemd is het een van meest internationale studentenstad ter wereld. Daarnaast heb je wel te maken met Arabische normen en waarden. Zo vindt je in het studentenleven net als in de rest van de wereld topfeestjes waar ook alcohol geschonken wordt, alleen is dat wat meer achter gesloten deuren dan wij in Nederland gewend zijn. Wil jij in het buitenland studeren om helemaal los te gaan en meer te feesten dan te studeren? Dan raden wij je een stage binnen Europa, Zuid-Amerika, Noord Amerika of Australië aan.

Universiteiten in Qatar

In de hoofdstad van Qatar vind je meerdere topuniversiteiten. Deze voldoen allemaal aan de hoge eisen van de overheid van Qatar en op al de internationale universiteiten

Stenden hogeschool

Stenden is een Nederlandse hogeschool die je vooral in noord Nederland tegenkomt. Deze hogeschool heeft naast locaties in Nederland een hogeschool in Zuid-Afrika, Thailand en Qatar. In Qatar biedt Stenden drie Engelstalige opleidingen: International Business and Management Studies (IBMS), Tourism Management en International Hospitality Management. Naast deze opleidingen bieden zo ook vijf minors: Event Management, International Human Resource Management, Change and Innovation, Heritage Management en International Destination Branding. Wil jij meer weten over deze hogeschool? Alle informatie over Stenden Qatar vind je op deze website.

Texas University of Qatar

Deze universiteit is gespecialiseerd in het opleiden van engineers. Zij bieden meerdere bachelor en master programma’s voor verschillende specialisaties. Deze universiteit ligt in Education City (in Doha) en biedt veel mogelijkheden om op deze campus vol internationale studenten te wonen. Wil jij meer weten over Texas University of Qatar? Kijk dan op deze website.

Well Cornell Medical College in Qatar

Deze universiteit is gespecialiseerd in medische studies. Zo wordt deze universiteit geprezen door de erg goede faciliteiten en omgeving om in te werken, leren en onderzoeken. Jaarlijks word er door de Qatar foundation veel geld geïnvesteerd in Well Cornell Medical College.

Virginia Common wealth University in Qatar

Ben jij geïnteresseerd in een studie met betrekking tot kunst, design of mode? Dan is deze universiteit een aanrader. Door de strenge eisen voor leraren en de state of the art technieken en faciliteiten van deze universiteit, is het echt een toplocatie om te studeren.

Kosten en financiering

De levenskosten in Dubai liggen iets hoger dan die in Nederland. Het verschil vind je vooral in de huurkosten voor een studentkamer. Deze liggen tussen €400 en €800. De prijzen voor boodschappen liggen ongeveer gelijk met Nederland (albert Heijn). Voor kleding of elektronica is Qatar wel erg aantrekkelijk, dit is hier namelijk erg goedkoop.

Studentenvisum

Als je gaat studeren in Qatar is het niet moeilijk om een studentvisum te regelen. Deze vraag je aan bij het consulaat van Qatar in Nederland. Als Nederlander hoef je eigenlijk maar aan drie volwaarde te voldoen:

  • Geen strafblad hebben
  • Aangenomen zijn bij universiteit in Qatar
  • Aantonen dat je over genoeg financiële middelen beschikt