Als je gaat werken in Dubai of er na je pensioen van je oude dag gaat genieten is het belangrijk om alle zaken omtrent je pensioen goed te regelen. Voor mensen die gaan werken in Dubai is het belangrijk dat je voldoende pensioen opbouwt. Voor gepensioneerden die emigreren naar Dubai verandert er weinig. Als je emigreert vanuit Nederland heb je namelijk altijd recht op het door jou opgebouwde pensioen.
Nederlands pensioen in Dubai
Als je in Nederland pensioen hebt opgebouwd verandert hier als je gaat emigreren niks aan. Je blijft recht houden op hetzelfde pensioen dat je in Nederland zou ontvangen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
- Uitbetalen van je pensioen in het buitenland
Het uitbetalen van je pensioen op een rekening in het buitenland brengt vaak kosten met zich mee. Deze kosten worden in rekening gebracht door de banken. Je betaalt transactiekosten bij de bank die het geld overmaakt naar Dubai en de bank in Dubai die de betaling in ontvangst neemt. Dit is bij alle landen buiten de EU het geval. Voor landen binnen de EU is er geen heffing of enkel de heffing van de ontvangende bank.
- Nederlandse belastingtarieven
Als je na je pensioen naar Dubai emigreert en je daar Nederlands pensioen ontvangt, dan betaal je ook Nederlandse inkomstenbelasting. De Belastingdienst kan hier een vrijstelling voor geven. Deze vrijstelling is alleen mogelijk met landen waarmee Nederland een verdrag heeft en om dubbele belasting te voorkomen. Sinds 2008 hebben Nederland en Verenigde Arabische Emiraten zo’n verdrag. Voor meer informatie over dit verdrag en of jij hiervoor in aanmerking komt kan jij terecht op deze website.
Pensioen opbouwen in Dubai
Het opbouwen van je pensioen gaat in Dubai anders dan in Nederland. In Nederland hebben wij pensioen vanuit de overheid (algemene ouderdomswet – AOW) , pensioen vanuit je werkgever en zelf opgebouwd pensioen. In Dubai is er vanuit de overheid niks geregeld en is je werkgever niet verplicht om pensioen voor jou op te bouwen. Er zijn een aantal werkgevers die dit wel doen maar dit is erg ongebruikelijk. In Dubai moet je dus zelf voor je pensioen zorgen. Omdat werkgevers in Dubai minder belasting en geen pensioen hoeven te betaling is het verschil tussen je bruto en netto salaris hier nihil. Dit is erg leuk omdat je dan natuurlijk meer salaris overhoudt maar hierdoor gaan veel expats de fout in. Veel expats die 5 tot 10 jaar in Dubai hebben gewerkt hebben de fout gemaakt niet aan hun pensioen te denken. In combinatie met aandelen die tijdens de crisis zijn ingestort heeft dit voor veel mensen geleid tot een groot pensioentekort.
Gevolgen voor je Nederlandse AOW en ANW
Als je naar Dubai verhuist dan verandert er veel rondom het AOW en ANW. De jaren waarin je in Dubai werkt bouw je namelijk geen AOW en ANW op. Per jaar dat je in het buitenland werkt loop je 2% AOW mis. Wel heb je de optie om je AOW door middel van een verzekering aan te vullen, dit kan je regelen op deze website.
Opbouwen van je pensioen in Dubai
Zoals hierboven al is aangegeven ben je in Dubai zelf verantwoordelijk om je pensioen te regelen. Wij raden je aan hier voor vertrek naar Dubai al professionele hulp voor in te schakelen. Zij kunnen je goed uitleggen hoeveel pensioen je op moet bouwen om van je ideale pensioen te genieten, hoeveel je daar maandelijks voor moet sparen en hoe je dat het beste kan regelen. Je kan dit ook in Dubai regelen, wij raden je in dat geval aan een Nederlandse adviseur te zoeken. Een Nederlandse adviseur kan jou meestal beter helpen omdat deze op de hoogte is van hoe wij het in Nederland gewend zijn. Zo bouwen wij in Nederland over het algemeen meer pensioen op dan in andere landen en kan hij je beter adviseren als je ook al pensioen in Nederland hebt opgebouwd.