Wetten en regels in Dubai

In Dubai zijn er veel regels en wetten die sterk verschillen met wat wij in Nederland gewend zijn. De regering in de hele VAE hanteert een islamitisch regime, maar in steden als Dubai en Abu Dhabi is het zover versoepeld dat westerse expats het ervaren als fijn wonen. Op deze pagina vind je de wetten die wij in Nederland niet kennen.

Kleding

De wetten waar je in het dagelijkse leven in Dubai het meeste mee te maken krijgt zijn de wetten omtrent kleding. Voor mannen en vrouwen geldt dat alles vanaf de schouders tot en met net over de knie bedekt moet zijn. Een V-hals en korte mouwen mag, maar geen hemdjes en decolleté . Deze kledingvoorschriften gelden niet overal. In gebieden waar vooral expats en toeristen komen, zoals hotels, appartementen, compounds, commerciële zwembaden en stranden, zijn de regels omtrent kleding veel soepeler.

Stranden en zwembaden.

Aan zwembaden en commerciële/privé stranden mag er gewoon in bikini gezond worden. Wel moet er voor het verlaten van het strandgebied meer bedekkende kleding aangetrokken worden. Let op! Het is in nergens toegestaan om topless of naakt te zonnen. Pas ook op met doorschijnende bikini’s, vooral als deze wit van kleur zijn.

Gevolgen van het overtreden van de kledingvoorschriften
Het overtreden van de kledingvoorschriften heeft meestal niet al te grote gevolgen. Als je iets hebt aangetrokken wat net niet je knieën bedekt of net meer schouder laat zien dan zij gewent zijn word je in het ergste geval ergens niet binnen gelaten. Ga jij in je badkleding door de stad lopen of topless/naakt zonnen riskeer je wel boetes of zelfs om opgepakt te worden.

Drugs

Drugs is in Dubai een absolute no-go. Als je wordt gepakt onder invloed van drugs of met de minste of geringste hoeveelheid drugs bij je, dan ga je een zware straf tegemoet. Ben jij voor je komst in Dubai in aanraking met drugs geweest? Zorg dan dat je alles goed reinigt en ze hier op het vliegveld geen sporen van kunnen vinden.

Homoseksualiteit en affectie in het openbaar

In heel het Midden-Oosten is homoseksualiteit verboden en staan zware straffen. Wij raden homoseksuelen en lesbiennes daarom aan om een andere bestemming te zoeken waar wel normaal met homoseksualiteit word omgegaan. Ook voor hetero’s is het in Dubai niet toegestaan om openbaar teveel affectie te tonen. Zo is knuffelen en friemelen in het openbaar “not done”, en riskeer je een boete. Op het verrichten van seksuele handeling in het openbaar staan zelfs gevangenisstraffen

Alcohol

Het is verboden om in het openbaar alcohol te drinken. Ook openbaar dronkenschap wordt zwaar gestraft. Het is wel mogelijk om in speciale restaurants en bars waar alleen expats en toeristen komen alcohol te krijgen. Thuis of in je hotel alcohol nuttigen is ook legaal, dit kan je alleen bijna nergens in Dubai kopen. Je kan ervoor kiezen om het mee te nemen als je naar Dubai vliegt of het kopen op het vliegveld. Wij raden aan om het op het vliegveld te kopen, omdat het anders veel gewicht van je bagage kost. Op het vliegveld kan je dit kopen bij de belastingvrije winkeltjes bij de bagagebanden. Als je het in je land van herkomst koopt en meeneemt naar Dubai, dan mag je maximaal 4 liter meenemen. Het maakt niet uit of dit bier, wijn of sterke drank is.

Vrijheid van godsdienst

In de hele Verenigde Arabische Emiraten heb je een vrijheid van godsdienst. Naast de vele moskeeën vind je veel kerken, tempels en andere gebouwen gerelateerd aan het geloof. Er zijn in Dubai vrijwel nooit conflicten rondom geloof.

Verkeer

Wanneer westerse expats zich in het verkeer van Dubai begeven vragen zij zich meestal af of er wel verkeersregels zijn. Ja, deze zijn er zeker en ze zijn vrij vergelijkbaar met die in Nederland. Zo mag je niet rechts inhalen en helemaal niet inhalen bij een doorgetrokken streep. Let wel op in het verkeer want de meeste mensen in Dubai hebben lak aan alle verkeersregels. De kans om gepakt te worden is vrij klein maar de boetes zijn erg hoog.

Veiligheid

Veiligheid is erg belangrijk voor de Emirati’s. In Dubai en Abu Dhabi wordt er de meeste energie gestoken in de veiligheid, omdat dit de twee belangrijkste regio’s van het land zijn. Er is zeldzaam weinig criminaliteit en de meeste westerse expats voelen zich er veiliger dan in het land van herkomst.

Ramadan

Ramadan is een Islamitisch feestmaand waarbij moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten. Ramadan staat in teken van verbroedering, tolerantie en liefdadigheid. Tijdens Ramadan zijn de mensen extra verdraagzaam en vrijgevig en staat samenhorigheid centraal. Tijdens deze maand is het verboden om van zonsopgang tot zondondergang openbaar te eten of drinken. In compounds, appartementen, hotels, stranden en zwembaden is dit wel toegestaan. In het centrum zijn bijna alle restaurants en cafés dicht.